Türkiye Yaşanmaz Bir Yer Oldu!

Türkiye’nin yaşanılamaz bir yer olduğundan bahsedenler, sistematik bazı şeylerin yerinde olmadığını düşünen, Avrupa’nın yaşam için muhteşem bir yer olduğundan bahseden bir çok “vatandaş“ımız var.

Bende onlar için, toprağınının, bayrağının bile ayrı bir şanı olan Türkiye’mden gitmeyi düşünenler için, ülkeyi nasıl terk edecekleri hakkında bir araştırma yaptım. Aşağıdaki adımları izleyerek ülkeden gidebilirsiniz arkadaşlar! Ülkeden çıkış yasağınız yoksa uçak biletinizi alın, hiç beklemeyin bence 🙂

Kimse kimseyi Türkiye’de zorla tutmuyor öyle değil mi? Eğer yaşınızı reşit ise kimseden izin almanıza gerek yok. Eğer işlerim burada vs. diyorsanız da ülkenin ekmeğini yiyip şikayet etmeyeceksin. Ya da madem “yaşanılamaz bir yer” oldu burası, gidip istediğin ülkede işini, ticaretini yapabilirsin. Eğer “yok ya, öyle kolay değil” diyorsan da yemek yediğin kaba pislemeyeceksin arkadaşım. Benim açımdan olay bu kadar basit.

Eğer vize verirler, vermezler diye düşünüyorsanız da sizin için hem vizesiz hemde vize ile gidilebilecek ülkeleri yazdım. Hatta Türkiye’yi terk eden buranın vatandaşının olmasının bir anlamı yok. O yüzden hem oturma izni alma hemde vatadaşlık için yapabileceğiniz işlemleride tabii ki sizler için araştırdım. Çünkü Türkiye buna değer! 🙂

Adım – 1

Vizesiz veya vizelide olsa yurtdışı seyahatlerinde kesinlikle bir pasaportunuzun olması gerekiyor. Pasaport almak eskisi kadar zor değil artık. Yeni e-pasaport işlemi için Ankara’ya da gitmenize gerek yok. Hatırladığım kadarıyla önceden bir Ankara arası git-gel meselesi vardı.

Bordo – Umumî Pasaport için Gerekli Evraklar

  1. Nüfus Cüzdanının Aslı (Fotokopisini de bulundurmakta yarar var)
  2. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf:  Vesikalık fotoğraf olmaz, biometrik fotoğraf olması şart. Sizin bir şey yapmanız gerekmiyor, fotoğrafçıya gittiğinizde “pasaport için biometrik fotograf istiyorum” demeniz kafi. Onlar zaten biliyor ve sizi yönlendireceklerdir. Baş öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmayacak, nötr bir yüz ifadesiyle ağzı kapalı olarak çekilecek, beyaz ve desensiz fon kullanılacak ve  50×50 veya 50×60 mm ebatlarında olacak.
  3. Eski Pasaportlar: Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı
  4. Pasaport Harcı ve Pasaport Bedeli Dekontları:  01.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, talep edilen sürelerine göre alınacak defter ve harç bedellerinin ödendiğini belgelemek için dekontlar
  5. Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan yada engelli bir birey için yapılıyorsa muvafakatname gerekir.
Evraklar: Kaynak-1

E-Pasaport Başvuru İşlemleri

İlçe ve il emniyet müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu alabiliriz. Randevu  epasaport.gov.tr adresinden alınıyor. Aynı zamanda 09:00- 18:00 saatleri arasında +90 312 462 91 46 ve 47’yi Acil Pasaport hattını arayarak da yapabilirsiniz.

E-Pasaport’un kendi sitesinden randevunuzu aldıktan sonra diğer işlemler hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Randevu al: https://epasaport.egm.gov.tr

Adım – 2

Öncelik olarak Türkiye ile anlaşması olan vizesiz ülkeleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Pasaport işlemleriniz tamamsa şehirler arası seyahat eder gibi biletinizi alıp, ülkeyi terk edebilirsiniz.

Önemli Hatırlatma: Bazı ülke girişlerinde vizesiz dahi olsa herhangi bir otelde vs rezervasyon bilgilerinizin belgelerini talep edebilirler. Birde ülkede kalma süresi anlaşmaya göre değişiyor. Olmadı 90 gün bir ülkede, 90 gün diğer ülkede kalabilirsiniz. Bu sizi çok yorarsa da oturum ve çalışma izinleri hakkında da araştırmayı yapacağım. Onları da aşağıda tabii ki bulabilirsiniz.

Liste: Kaynak-2

Not: Eğer vize almak isterseniz de kullandığım kaynaklarda daha detaylı bilgileri alabilirsiniz.

Adım – 3

Avrupa Birliği (AB) finansal krizi aşmanın yolunu, AB’ye üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarına konut alımı karşılığında oturma izni vermekte buldu.

İşte konut alındığında oturma izni ve vize muafiyeti tanıyan 12 ülke…

Amerika Birleşik Devletleri

ABD hükümetinin belirlediği bölgelerde 500 bin dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolar sermayeli şirket kuranlara süresiz oturum hakkı veriliyor. Yatırımın beşinci yılında da vatandaşlığa geçme hakkı sunuluyor.

Almanya

250 bin Euro yatırımla bir iş kurarak Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara önce oturum, sonra vatandaş olma fırsatı sunuluyor.

Dominik Cumhuriyeti

Tek başınıza vatandaşlık hakkı için 100 bin dolarlık, eşiniz ve çocuklarınızla ülkeye yerleşmek için 200 bin dolarlık yatırım yapmanız gerekiyor.

Letonya

Letonya’nın yabancı yatırımcılar için AB üyesi ülkeler arasında dolaşım izni verdiği uygulamada fiyat kotası şöyle: Büyük şehirlerden en az 143 bin Euro, kırsal kesimden en az 71 bin 500 Euro değerinde ev almak.

İrlanda

İrlanda’da 400 bin Euro değerinde gayrimenkul alanlar, oturma iznine sahip oluyor.

İspanya

İspanya’da yabancı yatırımcıya oturum izni veren yasa yürürlüğe girdi. İspanya’da 160 bin Euro’luk konut alan yabancılar oturma izninin ve vizesiz seyahat hakkının sahibi olacak.

Kanada

Kanada’da vatandaşlık hakkı elde etmenin yolu, 400 bin dolar yatırım ve 800 bin dolarlık banka hesabından geçiyor.

Makedonya

Makedonya’da iki fırsat birden var. 40 bin Euro’luk gayrimenkul satın alan yabancılar bir yıllık oturma iznine, 400 bin Euro’luk yatırım yapan iş adamları da vatandaşlık hakkına kavuşuyor.

Portekiz

İşsizlikle mücadele eden Portekiz’de en az 500 bin Euro değerinde konut alan yabancılar vizesiz dolaşım hakkına kavuşuyor. Portekiz’e özel bir diğer uygulama da, en az 10 kişiye istihdam sağlayan bir iş kuran yabancılara oturum izni verilmesi…

Uruguay

Uruguay’da 1.200 dolar aylık kazancı olanlara üç yıllık geçici oturum izni ve vatandaşlık hakkı veriliyor.

Ukrayna

Ukrayna’da vizesiz giriş ve sınırsız oturum izni için gereken yatırım, ülkede açacağınız şirket hesabında 100 bin dolarınızın olması.

Yunanistan

Yunanistan’da 250 bin Euro ve üstü değerde bir konut satın aldığınızda beş yıllık oturum izni sağlanıyor. Bu hak çalışma iznini kapsamıyor.

Kaynak-3

Adım – 4

Dünyada’da çoğu ülke vatandaşı olmak için paranızı konuşturmanız yeterli. Çoğu ülkeler “parası neyse ver, sende bizim vatandaşımız ol” diyor. Onedio’nun “Parası Neyse Verip Vatandaşlığını Alabileceğiniz 23 Ülke” yazısından bir ülke seçip, vatandaşlığınızı o ülkeye rahatlıkla alabilirsiniz. Listeyi aşağıdan inceleyebilirsiniz.

1. Malta

Malta 650 bin Euro karşılığında vatandaşlık hakkı tanıyor. AB vatandaşı olma şansı, Schengen Bölgesi’nde bulunması ve ABD ile vize anlaşması olması Malta’yı diğer ülkelerden ayırıyor.

2. Singapur

Hesabınızda 2 milyon dolar varsa Singapur vatandaşlığı için de hakkınız var. Fakat bir şart daha var; yıllık 160 milyon dolar civarında bir ciroya sahip olmalısınız. Yani bu epey tuzlu bir seçenek.

3. Avusturya

Avusturya da para karşılığında vatandaşlık hakkı tanıyor ama ne kadar para talep ettikleri bilinmiyor, gizli tutuyorlar. Vatandaşlık için para dışında sıradışı bir yetenek veya başarı öyküsü şeklinde ilginç istekleri de var. Yani dilinizi burnunuza değdirebiliyorsanız başvurmaya değer.

4. Belçika

Belçika vatandaşı olmak için en az 3 yıl Belçika’da yaşamanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirirseniz devlet tarafından sizin için belirlenen bir miktar para karşılığında Belçika vatandaşı olabiliyorsunuz.

5. Güney Kıbrıs

Resmi olarak tanımasak da Avrupa Birliği üyesi olan Kıbrıs Rum kesiminin vatandaşlık hakkı için talep ettiği para 3 milyon Euro.

6. Karadağ

500 bin Euro’nuz varsa Eski Yugoslavya’nın dağılmasından sonra bağımsızlığına kavuşan küçük Balkan ülkesi Karadağ’ın vatandaşı olabilirsiniz.

7. Antigua ve Barbuda

Her şeyi bırakıp dünyanın sahil kasabasına yerleşmek için ideal. Karayip Denizi’nin doğusunda, Küçük Antiller ada grubundaki cennet gibi doğasıyla bağımsız bir ada ülkesi olan Antigua ve Barbuda, vatandaşlık için 400 bin dolar istiyor.

8. Dominika

Küçük Antiller’de bir ada devleti ve resmi dili İngilizce olan Dominika, vatandaşlık hakkı için doğrudan para istemiyor. Dominika’da 100 bin dolar karşılığında yatırım yaparsan vatandaşlığı da kapıyorsun.

9. Dominik Cumhuriyeti

Dominika ile karıştırılmaması gereken bu ülke de vatandaşlık için 100 bin dolar istiyor ama tek kişiyseniz. Evli veya çocukluysanız bu tutar 200 bin dolar oluyor.

10. Grenada

Vatandaşlık hakkı için 100 bin dolarlık yatırım şartı koşan bir diğer ada ülkesi de Grenada . Karayip Denizi’nin doğusunda yer alıyor.

11. St.Kitts ve Nevis

Karayipler’deki Leeward Adalarında bulunan iki adadan oluşan bu federal ülke 250 bin dolar karşılığında vatandaşlık hakkı tanıyor. Ancak bir istisnası var. İran vatandaşlarına vatandaşlık verilmiyor.

12. ABD

ABD 1 milyon dolarlık şirket kurar veya hükümetçe belirlenen bir bölgede 500 bin dolarlık yatırım yaparsanız süresiz oturma izniniz oluyor. Ve beş yıl Amerika’da bulunursanız vatandaşlık geliyor.

13. İngiltere

Birleşik Krallık’ın vatandaşı olmak istiyorsanız 5 yıl süreyle 1 milyon poundluk yatırım yapmanız gerekiyor.

14. Makedonya

400 bin euro değerinde yatırım yapıp en az 10 işçi istihdam ederseniz Makedonya vatandaşı olabilirsiniz.

15. Bulgaristan

En az bir yıl ikamet ettiyseniz 1 milyon leva’lık (1,2 milyon dolar) yatırım yaparsanız vatandaşlık alabiliyorsunuz.

16. Arnavutluk

Arnavutluk’un şartı da 200 bin dolar yatırım yapmak.

17. Almanya

Almanya vatandaşlığı için gerekli olan minimum yatırım miktarı 250 bin Euro. Bununla Alman vatandaşlarına istihdam yaratırsanız oldu bu iş.

18. Guatemala

Beş yıllık devlet tahvillerine en az 50 bin dolarlık yatırım yaparsanız Guatemalalı olabilirsiniz.

19. Hong Kong

Asya’nın en büyük serbest pazarı ve limanı; en işlek ticaret, endüstri ve turizm merkezi Hong Kong vatandaşlığı için yaklaşık 1 milyon 260 bin dolar tutarında bir yatırım yapmanız lazım.

20. Kanada

800 bin dolarlık varlığınız varsa ve ülkede 400 bin dolarlık yatırım yaparsanız artık Kanadalısınız. 21. Slovakya Slovakya AB ülkesi Slovakya vatandaşlık için 1 milyon euroluk yatırım istiyor.

22. İrlanda

500 bin dolarlık yatırım yapmanız gereken bu AB ülkesinin vatandaşlığı için hükümetin belirlediği tarihi beklemeniz gerekiyor. 3 ay mı olur 5 yıl mı olur artık onlara kalmış.

23. Uruguay

Uruguay vatandaşı olmanız için yüklü miktarda paralar vermeniz gerekmiyor. Sadece bulaşıcı hastalığınız olmaması ve aylık 1200 dolar maaşınız olması yeterli. 3 yıllık ikamet sonunda Güney Amerika’nın Avrupai ülkesi Uruguay’ın vatandaşı olabilirsiniz.

Kaynak-4

Adım – 5

Kestirme: Eğer daha da kısa oturma izni almak isterseniz de devlete sövün, bire bin katarak Avrupa ülkelerinde konferanslar verin zaten size bırakın oturma izni vermeyi, oturacağınız yeri bile verebilirler. 🙂

Son Not

Normalde bırakın siyasi görüşler hakkında değerlendirme yapamayı, politik değerlendirme bile yapmam aslında sosyal medya hesaplarımda. Çünkü benim listemde her görüşten insan var. İsmail Türüt’ünde dediği gibi “engeldi siyasete sanatçı oluşumuz, vatan-millet dedinmi de bellidir duruşumuz“.

Kimisi at gözlüğü ile bakıyor kimisi mantık yürüterek fikirlerini savunuyor. O yüzden klavye başında sadece kendi görüşünden ve fikirlerinden başka fikirlere tahammül edemeyen “insancıklar” ile tartışmaya girmeyi zaman israfı sayarım. Listemi geçtim hayatımda çok sevdiğim ve değer verdiğim aşırı zıt görüşlerde insanlar var. Ben genelde bu gibi değerlendirmeyi karşılıklı yapmayı tercih ederim. Ki benimle aynı görüşte olsunlar veya olmasından herşeyi konuşur tartışırız. Ne seslerimiz yükselir, ne birbirimizi kırarız.

Ama mevzu bahis vatan-millet olunca bazen insan dayanamıyor. O yüzden arada sırada da yazarım düşüncelerimi. En sonunda da böyle bir yazı yazmaya karar verdim. Umarım burayı sevmeyen için faydalı olur. Eğer düşüncelerinde gerçekten dürüstlerse, dediklerini yaparlarsa hem onlar hem bizler içinde faydalı olacağına zerre şüphem yoktur.

Önemli olan, zorlu günlerde aydınlığa nasıl çıkarız bunun müzakereleri yapmak varken bizim insanlarımız hemen kaçma planları yapar. Söz açılınca vatanı, bayrağı için ölüp biterler. Eğer her zorlukta değil, bir zorlukta bile kaçma düşünesi geçiyorsa içinizden bırakın ucuz cümleler kurmayı.

Türkiye ve diğer Türk elleri kimsenin babasının malı değil. Öyle kolay kolay bırakılıp gidilecek topraklarda değildir. Şehit kanlarıyla sulanmış bu vatanı, toprak parçası olarak görenlerin, bu ülkede zaten şu ana kadar aldıkları nefes bile zarardır. Ya birşeyler için mücadele edersin -ki inandığın bir değer varsa- ya da kaçıp gidersin.

Eğer gidecek varsa kolay olması için, yukarıdaki takip edip veya daha detaylı araştırma yapabilirler. Bırakıp gitmek kolay olsaydı Ömer Halis Demir’ler, Fethi Sekin’ler can vermezdi. Ama Türklerde şöyle de bir şey var. İnandığı değerler uğrunda can vermek bizlere şereftir. O yüzden bizden yana can verenler olsun, diğerleri de nereye ne verirse versin, bizi ilgilendirmez.

Son olarakta; Mustafa Yıldızdoğan’ın ölümsüz eseri ile bu yazıya son verebiliriz. 🙂

Selametle.

 

Yorum Yazabilirsin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 5 =